Ostatnimi czasy coraz częściej słyszymy obco brzmiące nazwy takie jak chia, jagody goji czy cherimoye. Zachłystujemy się ich cudownymi właściwościami a nie widzimy tego co mamy wokół siebie. Polskie warzywa i owocem są skarbnicą witamin i minerałów. Jak to mówią, cudze chwalicie a swego nie znacie. Zanim zaczniemy zachwycać się zagranicznymi owocami, spójrzmy na to co mamy w naszym rodzimym kraju. Tym bardziej że nasze organizmy z biegiem lat doskonale „nauczyły” się wykorzystywać zalety tych polskich owoców i warzyw. Z najbardziej popularnych owoców mamy jabłka, gruszki i śliwki. Jabłka, możemy śmiało nazwać eliksirem młodości. Poprawiają odporność, tworzą odpowiednią florę bakteryjną w jelitach i hamują apetyt. Posiadają bardzo dużo antyoksydantów, które działają przeciwmiażdżycowo i przeciwnowotworowo. Dzięki bogatej zawartości witamin i minerałów poprawiają stan skóry, włosów, paznokci, poprawiają prace serca czy ogólne samopoczucie. Są idealne dla osób na diecie, ponieważ osłabiają apetyt i są niskokaloryczne. Kolejnym dobroczynnym owocem jest gruszka, uznana za afrodyzjak, pełna błonnika i witamin oraz minerałów jest wskazana przy chorobach serca. Co jest ciekawe i mało znane, że napar z gruszek działa przeciwzapalnie i przeciwgorączkowo, więc kiedy czujemy że coś zaczyna nam dolegać warto się wspomóc takim naparem. Do grona dobroczynnych owoców zaliczamy też śliwki, mimo tego że ojczyzną śliwek jest Azja to od wielu lat zadomowiły się w Polsce. Śliwki likwidują zaparcia, spożywane regularnie obniżają ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Pektyny w śliwkach maja zbawienny wpływ na układ trawienny i hamują wchłanianie cholesterolu. Mamy również wiele innych owoców i warzyw w Polsce które powinniśmy regularnie spożywać. Warzywa kapuściane i cebulowe, które bywają naturalnymi antybiotykami. Wszystkie są dla nas dobrem naturalnym, które powinniśmy doceniać i szanować. Tak więc nie oglądajmy się za tym co nieznane, nie znaczy to że jest gorsze, albo że nie możemy próbować i poznawać nowych smaków, ale polskie owoce i warzywa są dla nas najlepszą bombą witaminową.